Over Agnes

Agnes van Overveld (1963) is auteur, pr- en communicatiemedewerkster en vrijwilligster. Ze woont met haar man in het Brabantse Schijf, aan de rand van een omvangrijk natuurgebied. Hun drie kinderen hebben de vleugels uitgeslagen en elk hún eigen droomplek gevonden.

Het schrijven van zakelijke teksten voor zeven apotheken heeft Agnes’ passie voor schrijven aangewakkerd. Zo nam ze in januari 2014 de creatieve pen ter hand, startte een blog én… zette voorzichtig de eerste letters van Windkracht 6 op papier. Ondertussen bezocht ze schrijfworkshops, praatte met schrijvers en lezers, verdiepte zich in de sociale media als communicatiemiddel, en las veel. Maar ze ontwikkelde haar eigen schrijfstijl vooral door te doen.

Ik kan er wel een boek over schrijven, dacht ze toen ze op jongvolwassen leeftijd in de bakkerszaak van haar ouders werkte. Ze glimlacht als ze terugdenkt aan persoonlijke belevenissen, vermakelijke scènes en de diversiteit aan mensen. Nooit vergeet ze hoe een verstokte vrijgezel een verse slagroomtaart, met liefde gemaakt door haar vader, op de zijkant in een tas liet glijden; kennelijk een handige manier van meenemen?! Of dat een vrouwelijke klant haar écht wel een goede partij voor haar zoon vond. Vermakelijk!
Er was stof genoeg om over alledaagse, bijzondere, serieuze, grappige en bijzondere zaken te schrijven. Maar het boek kwam er niet, want Agnes is er nooit aan begonnen.

In 2014 kwam het schrijven van een boek op haar pad. Agnes vergat haar tas en eneMarlies’ vond hem. Toen Agnes haar tas ophaalde, bleek Marlies geïnteresseerd te zijn in hét verhaal: de hersenvliesontsteking die alles in gang zette.

‘Wat een prachtige verhalen heb je, Agnes, en wat kan jij ze boeiend en duidelijk vertellen,’ zei Marlies. ‘Als je teksten geredigeerd wilt hebben, dan wil ik daar wel naar kijken.’ Redigeren? peinsde Agnes toen ze het huis van Marlies verliet.  Ik ben toch geen schrijfster?
Toen zich na het vergeten van haar tas een reeks van ‘toevalligheden’ aandiende, wist Agnes het zeker: dít boek moet er komen!

Windkracht 6 verscheen op 7 december 2015

Agnes: ‘Schrijven is een prachtige reis die je maakt, ik heb ervan genoten.’

Auteursfoto Agnes van Overveld

Auteursfoto: Louis van Pul